Wykonanie
Dziś obchodzimy Światowy Dzień
Makaronu, mojego ukochanego
makaronu! Pesto buraczane na blogu już kiedyś się zjawiło, jednak dziś w innej odsłonie, bo nie dość, że sam przepis jest zmodyfikowany, to jeszcze z
jarmużem. :)
Składniki (na 1 słoiczek pesto):2 średnie
buraki3 łyżki
oliwy z oliwek1 ząbek
czosnkułyżeczka
tymiankusól morska,
pieprz1 łyżka
soku z cytryny4 łyżki
ziaren słonecznikałyżka pokruszonego
sera feta+
makaron spaghetti pełnoziarnisty+1
cebulajarmuż (garść posiekanych liści na 1 porcję)+
płatki migdałówpokruszony
ser fetaPrzygotowanie:Pesto:
Buraki przekroić na pół, posypać
solą,
pieprzem i natrzeć
oliwą, piec ok 30 minut w 200 stopniach.Po upieczeniu obrać ze skórki, wrzucić do blendera razem z
czosnkiem,
oliwą,
tymiankiem,
cytryną,
słonecznikiem i
fetą. Zblendować wszystkie te składniki razem.
Makaron ugotować.
Cebulę posiekać, podsmażyć na patelni z
jarmużem (aż będzie miękki).Na patelnię dodać
makaron, pesto, całość mieszać i smażyć ok minuty.Gotowe danie posypać na talerzu
migadałami i
fetą.