Wykonanie
Kluseczki
serowo - ziemniaczane można wykorzystać na różne sposoby i stworzyć z nichwiele dań.Składniki:-70 dkg
ziemniaków-40 dkg
twarogu-5 szklanek
mąki-4 łyżki
oleju-2
jajka-szczypta
soliZiemniaki gotujemy i studzimy.Mielimy w maszynce razem z
twarogiem.
Dodajemy
jajka, szczyptę
soli, 1/3
mąki i wstępnie mieszamy.Dodajemy
olej i stopniowo dosypując
mąkę, zagniatamy gładkie ciasto.
Formujemy cienkie wałeczki a następnie kroimy je na kluseczki.
Wrzucamy porcjami do wrzącej
wody z dodatkiem odrobiny
oleju.Gdy wypłyną, zmniejszamy do minimum ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 7 minut.
Możemy je podać na słodko z
owocami, np.
truskawkami i
śmietaną,
ze skwarkami i
szczypiorkiem,
polane roztopionym
masłema także można je podać z czerwonym barszczem lub rosołem.Dobrze również smakują odsmażone na patelni.Smacznego!