Wykonanie
            
Proponujemy żurek na wędzonce z dodatkami.Smakuje wyśmienicie.Zaczniemy od zakwasu, który musimy przygotować 3-4 dni wcześniej.Składniki na zakwas:-15 dkg 
mąki żytniej-kromka 
razowego chleba-2 ząbki 
czosnku-1/2 l letniej przegotowanej 
wodyMąkę wsypujemy do szklanego naczynia i mieszamy z częścią 
wody.Gdy powstanie gładkie ciasto dodajemy pozostałą 
wodę i mieszamy.Dodajemy kromkę 
chleba i pokrojony 
czosnek.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.Gdy zakwas jest gotowy przystępujemy do gotowania.Składniki na żurek:-2 l 
wody-
seler, 
por, 
marchewka, opalona 
cebula, 
liście laurowe, 
czosnek, 
ziele angielskie-
majeranek-
pieprz, 
sól-ok. 1/2 kg wędzonych 
żeberek lub innej wędzonki-30 dkg 
kiełbasy-5 
jajek-korzeń 
chrzanu-150 ml kwaśnej 
śmietany-
cukier-1/2 l przygotowanego wcześniej zakwasu

Warzywa ( z wyjątkiem 
chrzanu ) i 
przyprawy gotujemy, jak na rosół.

Następnie odcedzamy warzywa a do 
bulionu wrzucamy naszą wędzonkę i gotujemydo miękkości.

Ugotowane 
mięso wyjmujemy i obieramy z kości.Do 
bulionu wlewamy żur i zagotowujemy.W miseczce ucieramy ugotowane 
żółtko, dodajemy 
śmietanę, dokładnie łączymy.Dolewamy gorącego 
bulionu i przelewamy do garnka z 
bulionem.

Przyprawiamy do smaku 
solą, 
pieprzem i 
cukrem.Dodajemy 
majeranek i pokrojoną gotowaną 
marchewkę a następnie 
mięso z wędzonkii pokrojoną w plasterki 
kiełbasę.Gotujemy kilka minut.

Do talerza zeskrobujemy wiórki z korzenia 
chrzanu.

Nalewamy żurek, na wierzch układamy pokrojone w ćwiartki ugotowane 
jajko.Do tego chlebek i gotowe.

Smacznego!