Wykonanie
Zamiast dużych
strucli proponujemy
strucelki z
makiem.Składniki:-10 dkg świeżych
drożdży-ok. 1,5 kg
mąki pszennej-10 dkg
margaryny-3 szklanki ciepłego
mleka-
cukier-6
jajek-masa makowa-
sól-
olejek zapachowy śmietankowyPrzygotowujemy rozczyn:Rozcieramy
drożdże z 5 łyżkami
cukru.Dodajemy 1 szklankę
mleka i ok. 6 łyżek
mąki. Mieszamy, posypujemy
mąką po wierzchui odstawiamy do wyrośnięcia.
Odrobinę poprawimy masę
makową, czyli dodamy
żółtko i pianę z jednego
białka.
Mieszamy i masa gotowa.
Rozczyn gotowy, czas zagnieść
drożdżowe ciasto.Do większej miseczki wlewamy 2 szklanki ciepłego
mleka, dodajemy szczyptę
soli,kilka kropli
zapachu śmietankowego, 4
jajka i rozczyn. Wszystko mieszamy łyżką.Teraz wsypujemy 1 kg
mąki, zakasowujemy rękawy i wyrabiamy ciasto (najbardziejwyczerpująca fizycznie czynność ). Dodam, że
mąka może
mieć różną wilgotność,więc jej ilość dodana do ciasta może się różnić o garść lub dwie. To trzeba wyczuć.Ciasto nie może być zbyt luźne ani zbyt twarde.Dolewamy roztopioną
margarynę (nie może być zbyt gorąca).Wyrabiamy dalej, aż tłuszcz się wchłonie.Jeszcze garstka
mąki, formujemy kulę ciasta, posypujemy
mąką po wierzchu,przykrywamy ściereczką i niech rośnie.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na porcje, wałkujemy i wycinamy krążki.
Krążki delikatnie rozciągamy, aby powstał owal a następnie nakładamy masę
makową.
Zwijamy w
strucelki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia, zachowując odstępy.
Zostawiamy na chwilę do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym
jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C do zrumienienia,czyli na ok. 15 minut.
Pachnie w całym domu.
Smacznego!To, co nas najbardziej cieszy, to opinie, komentarze i fotografie gotowych potraw, wykonanych według naszych przepisów.
Strucelki i bułeczki wykonane przez Celinkę:
Pozdrawiamy serdecznie :)