Wykonanie
Co to takiego ten brukowiec?Dużo bułeczek
drożdżowych przytulonych do siebie nawzajem.Do brukowca możemy użyć jednego nadzienia albo wielu. U nas będzie to dżemik z
pigwy,smażone
wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka byłaniespodzianką.Czas przystąpić do działania.Składniki na ciasto:-1 kg
mąki-3
jajka-2 szklanki
mleka-4 łyżki
cukru-5 dkg
drożdży-5 dkg
margaryny-
olej-
aromat śmietankowy-szczypta
soliDrożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy szklankę ciepłego
mleka i szklankę
mąki.Robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wykorzystujemy czas i przygotowujemy masę
serową, czyli:-kostka
twarogu-jedno
jajko-2 łyżki
mąki ziemniaczanej-aromat-
cukier do smaku-odrobina stopionej
margarynyWszystko łączymy i gotowe.
Do wyrośniętych
drożdży dodajemy
jajka,
sól, aromat, pozostałe
mleko i stopniowo
mąkę.Na koniec roztopioną
margarynę i zagniatamy ciasto.Odstawiamy do wyrośnięcia.Wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość ok. 0 , 5 cm i wycinamy krążki o średnicyok. 5-6 cm.
Krążki ciasta napełniamy
dżemem lub
serem, zbieramy brzegi ciasta i formujemy kulki.Moczymy w
oleju i układamy ciasno na blaszce zawinięciem do dołu.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15 minut.
Po upieczeniu brukowiec wygląda tak:
Ciasto możemy posypać
cukrem pudrem.
Nie musimy czekać, aż ostygnie.Odrywamy bułeczki jedna po drugiej i mniam mniam...O! Akurat trafiła nam się wisienka.
Smacznego!