ßßß Cookit - przepis na Brukowiec

Brukowiec

nazwa

Wykonanie

Co to takiego ten brukowiec?
Dużo bułeczek drożdżowych przytulonych do siebie nawzajem.
Do brukowca możemy użyć jednego nadzienia albo wielu. U nas będzie to dżemik z pigwy,
smażone wiśnie i masa serowa a wszytko po to, aby każda oderwana bułeczka była
niespodzianką.
Czas przystąpić do działania.
Składniki na ciasto:
-1 kg mąki
-3 jajka
-2 szklanki mleka
-4 łyżki cukru
-5 dkg drożdży
-5 dkg margaryny
-olej
-aromat śmietankowy
-szczypta soli
Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy szklankę ciepłego mleka i szklankę mąki.
Robimy rozczyn i odstawiamy do wyrośnięcia.
Wykorzystujemy czas i przygotowujemy masę serową, czyli:
-kostka twarogu
-jedno jajko
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-aromat
-cukier do smaku
-odrobina stopionej margaryny
Wszystko łączymy i gotowe.
Do wyrośniętych drożdży dodajemy jajka, sól, aromat, pozostałe mleko i stopniowo mąkę.
Na koniec roztopioną margarynę i zagniatamy ciasto.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Wykładamy na stolnicę, wałkujemy na grubość ok. 0 , 5 cm i wycinamy krążki o średnicy
ok. 5-6 cm.
Krążki ciasta napełniamy dżemem lub serem, zbieramy brzegi ciasta i formujemy kulki.
Moczymy w oleju i układamy ciasno na blaszce zawinięciem do dołu.
Odstawiamy do wyrośnięcia.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiem na 15 minut.
Po upieczeniu brukowiec wygląda tak:
Ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Nie musimy czekać, aż ostygnie.
Odrywamy bułeczki jedna po drugiej i mniam mniam...
O! Akurat trafiła nam się wisienka.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2013/11/brukowiec.html