Wykonanie
Przepis na te bułeczki dostałam od koleżanki ..postanowiłam spróbować ..i
mogę polecić..bardzo smaczne..Wieczorem robi się ciasto,które leżakuje w lodówce, a rano pieczemy i na śniadanie mamy ciepłe, smaczne bułeczki.3 szkl.
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 łyżka
cukru40 g
drożdży1/2 szkl.
wody1/2 szkl.
mleka1 łyżeczka
soli1 / 3 szkl.
olejuDodatkowo:1
jajko1 łyżka
mlekaDrożdże,
cukier i
mleko wymieszać do całkowitego rozpuszczenia i odstawić do wyrośnięcia.Do przesianej
mąki dodać
olej,
wodę i wyrośnięte
drożdże.Posolić i wyrabiać ciasto aż będzie odstawało od brzegów miski.Ciasto przełożyć do miski posmarowanej
olejem,przykryć i wstawić na noc do lodówki.Rano ciasto ponownie zagnieść,podzielić na 10 lub 12 części i uformować bułeczki.Ułożyć je na posmarowanej tłuszczem blaszce i odstawić na 20 minut w ciepłe miejsce.Po tym czasie posmarować bułeczki
jajkiem wymieszanym z
mlekiem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp.220 stopni 15-20 minut.