Wykonanie
Do późnej jesieni możemy piec kołaczyki ze
śliwkami.Wybieramy
śliwki, z których łatwo odchodzą pestki oraz mają zwarty i słodki miąższ.Składniki na ciasto-5 dkg
drożdży-1,5 szklanki ciepłego
mleka-3 łyżki
cukru-ok. 5 szklanek
mąki 450-4
jajka oraz jedno do smarowania-1/2 kostki
margaryny-szczypta
soli-
aromat śmietankowy lub
waniliowyNa kruszonkę:-20 dkg
mąki-10 dkg
cukru-1/2 kostki
margaryny-aromat-szczypta
solioraz najważniejszy składnik - ok. 1 kg
śliwek.
Ze
śliwek usuwamy pestki, część kroimy na połówki i nacinamy a część w "ósemki".
Składniki kruszonki ścieramy palcami.
Drożdże rozcieramy z
cukrem, dodajemy połowę
mleka i szklankę
mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Do miski wsypujemy 3 szklanki
mąki, dodajemy
sól, aromat, pozostałe
mleko, 2
jajka i 2
żółtka oraz wyrośnięty rozczyn.Wstępnie zagniatamy, dosypujemy stopniowo
mąkę a na koniec roztopioną
margarynę.Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.Ciasto wyrosło:
Przekładamy na posypaną
mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość ok. 1/2 cm.
Wycinamy spore krążki,
które przekładamy na blaszkę z papierem do pieczenia, zachowując duże odstępy.
Kiedy trochę podrosną smarujemy roztrzepanym
jajkiem, nakładamy
śliwki, wciskając jedość mocno w ciasto.
Posypujemy kruszonką, skrapiamy roztrzepanym
jajkiemi wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 st. C na ok. 10-15 minutdo zrumienienia.
Wyjmujemy z piekarnika i kołaczyki są gotowe.Oczywiście najbardziej smakują, gdy są jeszcze ciepłe.
Smacznego!