Wykonanie
Dynia wszędzie.. Wiadomo trzeba korzystać z warzyw sezonowych więc i ja kilka dni temu podczas zakupów na targu kupiłam
dynie, podzieliłam na 3 części i powstała zupa, ciasto i racuszki..Zaczniemy od placuszków :)
1 i 1/4 szklanki
mąki2 łyżki
cukruszklanka startej na dużych oczkach dyniopakowanie budyniu
waniliowego1 szklanka
mleka1/4 kostki
drożdży2
jajkaszczypta
soliDrożdże rozpuścić w letnim
mleku z
cukrem. Zamieszać aż do powstania piany przykryć (ja użyłam dużego kubka z przykrywką) i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sito, dodać
budyń, szczyptę
soli i
jajka, wymieszać drewnianą łyżką.
Dynię obrać ze skórki i zatrzeć na tartce o grubych oczkach.Do
mąki dodać startą
dynię i rozczyn z
drożdży, całość ostrożnie wymieszać łyżką, przykryć i odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść placki- niezbyt duże bo rosną jak szalone :DSmażyć na złoto z obu stron na małym ogniu, często odwracając gdyż racuchy mają tendencję do przypalania.
Podawać można z
cukrem pudrem,
miodem lub tak
dżemem- u mnie z domowym
brzoskwiniowym :)