ßßß Cookit - przepis na Drożdzowe-budyniowe racuchy z dyni

Drożdzowe-budyniowe racuchy z dyni

nazwa

Wykonanie

Dynia wszędzie.. Wiadomo trzeba korzystać z warzyw sezonowych więc i ja kilka dni temu podczas zakupów na targu kupiłam dynie, podzieliłam na 3 części i powstała zupa, ciasto i racuszki..
Zaczniemy od placuszków :)
1 i 1/4 szklanki mąki
2 łyżki cukru
szklanka startej na dużych oczkach dyni
opakowanie budyniu waniliowego
1 szklanka mleka
1/4 kostki drożdży
2 jajka
szczypta soli
Drożdże rozpuścić w letnim mleku z cukrem. Zamieszać aż do powstania piany przykryć (ja użyłam dużego kubka z przykrywką) i odstawić na kilka minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Mąkę przesiać przez sito, dodać budyń, szczyptę soli i jajka, wymieszać drewnianą łyżką.
Dynię obrać ze skórki i zatrzeć na tartce o grubych oczkach.
Do mąki dodać startą dynię i rozczyn z drożdży, całość ostrożnie wymieszać łyżką, przykryć i odstawić jeszcze na kilka minut w ciepłe miejsce.
Na patelni rozgrzać tłuszcz kłaść placki- niezbyt duże bo rosną jak szalone :D
Smażyć na złoto z obu stron na małym ogniu, często odwracając gdyż racuchy mają tendencję do przypalania.
Podawać można z cukrem pudrem, miodem lub tak dżemem- u mnie z domowym brzoskwiniowym :)
Źródło:http://smerfetkagotuje.blogspot.com/2013/10/drozdzowe-budyniowe-racuchy-z-dyni.html