Wykonanie
Za'atar to bliskowschodnia
mieszanka przypraw: sumaku,
sezamu i
oregano. Nadaje się np. do
mięs czy
pieczywa, ale w tym przepisie została wykorzystana do obtoczenia ugotowanych na twardo
jajek, będących składnikiem sałatki. Pozostałe to przede wszystkim
zielona soczewica,
papryka i
pomidory, doprawione
musztardą i
cytryną. Całość świetnie się komponuje i tworzy sycący obiad.
Sałatka z
soczewicy z
jajkami w za'atarze- 125g
soczewicy zielonej- 1
liść laurowy- 2
jajka- 1 łyżka
oliwy- 1
cebula- 1 mała
czerwona papryka- 1 ząbek
czosnku- 3 małe
pomidory- 3 łyżki
wody lub
bulionu- sok z 1/2
cytryny- skórka starta z 1/2
cytryny- 1/2 łyżeczki
musztardy-
sól,
pieprz- 2 łyżki posiekanej
pietruszki- 1 łyżeczka za'ataru1)
Soczewicę ugotować z
liściem laurowym i odrobiną
soli.2) W tym czasie ugotować
jajka (ok. 6 minut).3) Na patelni rozgrzać
oliwę, dodać posiekaną
cebulę i smażyć, aż zmięknie.4) Dodać pokrojoną w kostkę
paprykę i smażyć kilka minut.5) Dodać posiekany
czosnek i chwilę smażyć.6) Dodać pokrojone w kostkę
pomidory bez pestek,
wodę,sok i
skórkę z cytryny oraz ugotowaną
soczewicę.7) Gotować 2-3 minuty, kilka
razy mieszając.8) Doprawić
solą i
pieprzem i dodać
natkę pietruszki.9) Przełożyć na talerze i dodać
jajka obtoczone w za'atarze i przekrojone na pół.Przepis z książki Nicoli Graimes "Kuchnia wegetariańska"Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 380 kcal