ßßß
W takie upały nikt nie ma ochoty na długie przesiadywanie w kuchni, by bawić się w wyrabianie drożdżówki. Ale pysznym ciastem, które praktycznie "robi się samo", nikt nie pogardzi :) Jest to przepis Ewy Wachowicz, który zaczerpnęłam ze strony Napiecyku.plCiasto Drożdżowe z tego przepisu robiły moje dzieci, jest tak banalne :) Składniki należy ułożyć w misce warstwami, jeden na drugim, zachowując odpowiednią kolejność. Potem możecie o cieście zapomnieć na 3 godzinki (lub dłużej, jeśli wolicie) i zająć się domowymi obowiązkami albo jeszcze lepiej - przyjemnościami :) Po tym czasie ciasto trzeba krótko, ale dokładnie wymieszać ręką, przelać do formy, posypać owocami oraz kruszonką i blacha ląduje w piekarniku. Po około 35-40 minutach mamy całą formę pysznego, mięciutkiego ciasta drożdżowego! Możecie je zrobić z dowolnym rodzajem owoców, ja użyłam słodkich czereśni.Takie ciasto warto zabrać ze sobą na piknik lub zapakować do kosza na plażę - gwarantuję Wam, że zniknie jako pierwsze :)SKŁADNIKI:100 g świeżych drożdży (według oryginału, ale polecam użyć mniej 50-70 g)3/4 szklanki cukru4 roztrzepane jajka1 szklanka oleju (użyłam rzepakowego)3/4 szklanki letniego mleka4,5 szklanki mąki pszennej (użyłam na pół z mąką tortową)szczypta soliSKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:50 g masła1/2 szklanki mąki pszennej1/3 szklanki cukruDODATKOWO:500-600 g drobnych owoców (użyłam wydrylowanych czereśni)cukier puder do oprószeniaWYKONANIE:Na dno szerokiej miski wkrusz drożdże. Dodaj równomiernie - warstwa po warstwie -cukier, roztrzepane jajka, olej, letnie mleko, przesianą mąkę oraz sól. Ważne jest zachowanie tej kolejności dodawania składników.Miskę przykryj szczelnie lnianą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 3 godziny . Teraz możesz iść odpocząć ;DPo tym czasie nagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.Zawartość miski wymieszaj krótko, ale bardzo dokładnie (najlepiej ręcznie, ale można użyć miksera z hakami do ciasta drożdżowego).Blachę o wymiarach 26 x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia, dno posmaruj cienko olejem. Na blachę wyłóż równomiernie ciasto, rozciągając je na boki. Ułóż owoce, rozcięciami do góry i posyp kruszonką (masło rozetrzyj w miseczce palcami z cukrem i mąką).Ciasto piecz około 35 - 40 minut do zezłocenia, wyjmij z piekarnika i wystudź. Zimne ciasto posyp cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego!