Wykonanie

Sezon na
szparagi dobiega końca, dlatego mam dla Was szybką propozycję na pyszny obiad lub kolację, którą możecie podać zarówno na ciepło jak i na zimno, gdyż w obu wersjach danie smakuje świetnie. Pyszna
sałatka z
kuskusa z dodatkiem
szparagów,
rzodkiewki,
fety,
szczypiorku i
orzechów włoskich w delikatnym dressingu to wspaniała propozycja na zdrowy i wartościowy posiłek. Możecie go zabrać ze sobą do pracy czy na piknik z rodziną, nie trzeba go podgrzewać. Podany zaś na gorąco będzie pysznym pomysłem na obiad, który zrobicie w 20 minut. Szybko, pysznie i zdrowo :) Polecam!SKŁADNIKI (na 2-4 porcje):1 szklanka
kaszy kuskus + wrząca
woda (ile wchłonie)3/4 pęczka
szparagów1 litr
wody5 dużych
rzodkiewek1/2 pęczka
szczypiorku100 g
fetygarść
orzechów włoskichsólświeżo zmielony
pieprz2 łyżki
oliwy z oliwek lub
oleju roślinnego (np. rzepakowego)1,5 łyżeczki
soku z cytrynyWYKONANIE:
Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą
wodą 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj talerzem lub pokrywką i odstaw.W garnku zagotuj
wodę,
posól ją do smaku.
Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, wyrzuć je. Odkrój główki i odłóż na bok, a resztę pokrój na 2,5-3 cm kawałki i wrzuć je na wrzątek. Gotuj je 7-9 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dorzuć odkrojone główki i gotuj jeszcze 2-4 minuty do miękkości. Odcedź
szparagi i zalej szybko zimną
wodą.
Kaszę kuskus spulchnij widelcem, żeby nie była sklejona. (Możesz poczekać, żeby wystygła i podawać
sałatkę na zimno lub tak jak ja dodać od razu wszystkie składniki i
mieć ciepły posiłek). Do
kaszy dodaj
fetę pokrojoną w kostkę lub pokruszoną, plasterki
rzodkiewki, posiekany
szczypiorek i kawałki
orzechów włoskich. Zalej dressingiem z
oliwy,
soli,
pieprzu i
soku z cytryny i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Gotowe! Smacznego!
