ßßß
Sezon na szparagi dobiega końca, dlatego mam dla Was szybką propozycję na pyszny obiad lub kolację, którą możecie podać zarówno na ciepło jak i na zimno, gdyż w obu wersjach danie smakuje świetnie. Pyszna sałatka z kuskusa z dodatkiem szparagów, rzodkiewki, fety, szczypiorku i orzechów włoskich w delikatnym dressingu to wspaniała propozycja na zdrowy i wartościowy posiłek. Możecie go zabrać ze sobą do pracy czy na piknik z rodziną, nie trzeba go podgrzewać. Podany zaś na gorąco będzie pysznym pomysłem na obiad, który zrobicie w 20 minut. Szybko, pysznie i zdrowo :) Polecam!SKŁADNIKI (na 2-4 porcje):1 szklanka kaszy kuskus + wrząca woda (ile wchłonie)3/4 pęczka szparagów1 litr wody5 dużych rzodkiewek1/2 pęczka szczypiorku100 g fetygarść orzechów włoskichsólświeżo zmielony pieprz2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego (np. rzepakowego)1,5 łyżeczki soku z cytrynyWYKONANIE:Kaszę kuskus wsyp do miski i zalej wrzącą wodą 1 cm ponad jej powierzchnię. Przykryj talerzem lub pokrywką i odstaw.W garnku zagotuj wodę, posól ją do smaku. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końcówki, wyrzuć je. Odkrój główki i odłóż na bok, a resztę pokrój na 2,5-3 cm kawałki i wrzuć je na wrzątek. Gotuj je 7-9 minut, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dorzuć odkrojone główki i gotuj jeszcze 2-4 minuty do miękkości. Odcedź szparagi i zalej szybko zimną wodą.Kaszę kuskus spulchnij widelcem, żeby nie była sklejona. (Możesz poczekać, żeby wystygła i podawać sałatkę na zimno lub tak jak ja dodać od razu wszystkie składniki i mieć ciepły posiłek). Do kaszy dodaj fetę pokrojoną w kostkę lub pokruszoną, plasterki rzodkiewki, posiekany szczypiorek i kawałki orzechów włoskich. Zalej dressingiem z oliwy, soli, pieprzu i soku z cytryny i dokładnie, ale delikatnie wymieszaj. Gotowe! Smacznego!