Wykonanie
Kolejne wiosenne danie na moim talerzu, a wiosna w tym roku nawet na południe nie chce zawitać.Może jeszcze parę dni trzeba będzie poczekać....Tym razem
sałatka makaronowa z dodatkiem pierwszych nowalijek. Choć
rzodkiewka i
szczypiorek dostępne są na rynku od dawna nie smakują tak jak te wiosenne...... na gruntowe trzeba jeszcze zaczekać.
Składniki : / 4 porcje/
300 g
makaronu kółka / ruote/kilka liści zielonej sałatki8-10
rzodkiewek2
jajka3 łyżki
oliwy z oliwek /lub
oleju sałatkowego/1 łyżka
soku z cytrynyszczypiorekzielona cebulkasól i
pieprz do smakuWykonanie:-Ugotować na twardo
jajka .-
Makaron ugotować al dente, przelać zimną
wodą i odcedzony przełożyć do szklanej miski. Dodać 1 łyżkę
oliwy z oliwek i wymieszać.-
Sałatkę dokładnie wypłukać,osuszyć, porwać na małe kawałki i wrzucić do
makaronu.-Umytą
rzodkiewkę pokroić w plasterki,
szczypiorek i
cebulkę drobno posiekać. Warzywa połączyć z
makaronem.-Do małej miseczki wlać
oliwę,
sok z cytryny ,szczyptę
soli,
pieprz i wymieszać do utworzenia się gładkiej emulsji.-Z ugotowanych, wystudzonych
jajek wyjąć
żółtka i zetrzeć je na średniej tarce bezpośrednio na
makaron z warzywami.-Przygotowaną emulsją polać
sałatkę, wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku.