Wykonanie
Składniki:
makaron spaghetti (trudno mi powiedzieć ile ugotowałam, bo gotowałam na oko, raz zabrakło i musiałam dogotowac), 1/2 kg
mięsa mielonego, 1
cukinia, kilka pokrojonych
suszonych pomidorów w zalewie z
oliwy,
majeranek,
oregano, 200 ml
mleka, 3
jajka, troche startego
żółtego sera,
sól,
pieprz,
pomidory,
cebula,
czosnek, papilotki,Sos:
pomidory surowe albo z puszki,
cebula,
czosnek,
sól,
pieprz,
oregano i
bazylia.Przygotowanie:
Makaron ugotować. na patelni podsmażyć pokrojoną
cebulę z
czosnkiem, do tego dodać
mięso mielone chwilę smazyć. W foremki do mufinek włożyć papilotki. W nie ułożyć warstwę
makaronu, na to wyłozyć warstwę
miesa na to pokrojone
suszone pomidory i całość przykryć
makaronem, posypać
żółtym startym serem. Zalać masą jajeczną. jeżeli nie przykryjemy
serem makaronu,
makaron pod wpływem temperatury stanie się twardawy i chrupki. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut.Do tego przyrzadziłam
sos pomidorowy ze świezych
pomidorów. Drobno pokrojona
cebulę i
czosnek smażymy z niewielką ilością tłuszczu na patelni lub dusimy w garnuszku.
Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy w kawałeczki. Wrzucamy do garnuszka, solimy,
pieprzymy, ewentualnie dodajemy innych przypraw wg gustu. Całość dusmy do momentu aż sos stanie sie gęsty, ja to robiłam ze 2-3 godziny na wolniutkim ogniu. Świeże
pomidory puściły dużo soku. Ja podałam sos z kazałkami
pomidorów, aloe można sos zmiksiować, aby stał sie jedwabisty.