ßßß Cookit - przepis na Lazania z cukinii

Lazania z cukinii

nazwa

Wykonanie

Przepyszna i dużo lżejsza wersja tradycyjnej lazanii :) Powinna wystarczyć dla 4-6 osób, gdyż pomimo braku makaronu, jest bardzo sycąca.
Lista zakupów na formę o wymiarach 32 cm x 21 cm:
3 duże cukinie (ok. 1.5 kg) długie
1 duża cebula
2 duże ząbki czosnku
1 kg mięsa mielonego (u mnie indycze)
sól, pieprz, czerwona papryka słodka i ostra, oregano i bazylia
6 łyżek oliwy
1 duża puszka pomidorów (600 g)
400 g serka naturalnego
100 ml mleka
2 szczypty gałki muszkatołowej
250 g- 300 g sera żółtego
listki bazylii do posypania
Lazania przed upieczeniem:
Cukinie umyć, nie obierać, pokroić wzdłuż na cienkie, długie plastry. Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki oliwy i każdy plaster obsmażyć z obu stron. Ja wykorzystałam do tego patelnię grillową.
Plastry cukinii osuszyć na papierowym ręczniku.
Cebulę i czosnek posiekać.
Pozostałą oliwę rozgrzać w dużym rondlu. Wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać mięso. Smażyć razem, aż mięso będzie gotowe. Pomidory z puszki odcedzić z zalewy, którą na wszelki wypadek zachować.
Pomidory dodać do mięsa. Drewnianą łyżką posiekać na mniejsze kawałki, dobrze wymieszać z mięsem. Całość doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, bazylią i oregano. Jeżeli farsz wydaje się Wam za suchy, można dodać kilka łyżek zalewy pomidorowej. Rondel przykryć i dusić całość ok. 12 min.
W salaterce połączyć serek naturalny z mlekiem. Wymieszać dokładnie widelcem i doprawić gałką.
Ser żółty zetrzeć.
W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę z plastrów cukinii. Dość ciasno, aby nie było żadnych luk. Na nią wyłożyć farsz z mięsa i pomidorów. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć kolejną warstwę cukinii, następnie masę serka z gałką i ponownie cukinię.
Całość posypać tartym żółtym serem.
Piec ok. 30-35 min. w 200 st.
Lazanię podawać posypaną świeżymi listkami bazylii.
Lazania po upieczeniu:
Smacznego!
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2015/08/Lazania-z-cukinii.html