Wykonanie
Przepyszna i dużo lżejsza wersja tradycyjnej lazanii :) Powinna wystarczyć dla 4-6 osób, gdyż pomimo braku
makaronu, jest bardzo sycąca.Lista zakupów na formę o wymiarach 32 cm x 21 cm:3 duże
cukinie (ok. 1.5 kg) długie1 duża
cebula2 duże ząbki
czosnku1 kg
mięsa mielonego (u mnie indycze)
sól,
pieprz,
czerwona papryka słodka i ostra,
oregano i
bazylia6 łyżek
oliwy1 duża puszka
pomidorów (600 g)400 g
serka naturalnego100 ml
mleka2 szczypty
gałki muszkatołowej250 g- 300 g
sera żółtegolistki
bazylii do posypaniaLazania przed upieczeniem:
Cukinie umyć, nie obierać, pokroić wzdłuż na cienkie, długie plastry. Na patelni rozgrzać 2- 3 łyżki
oliwy i każdy plaster obsmażyć z obu stron. Ja wykorzystałam do tego patelnię grillową.Plastry
cukinii osuszyć na papierowym ręczniku.
Cebulę i
czosnek posiekać.Pozostałą
oliwę rozgrzać w dużym rondlu. Wrzucić
cebulę i
czosnek, zeszklić. Dodać
mięso. Smażyć razem, aż
mięso będzie gotowe.
Pomidory z puszki odcedzić z zalewy, którą na wszelki wypadek zachować.
Pomidory dodać do
mięsa. Drewnianą łyżką posiekać na mniejsze kawałki, dobrze wymieszać z
mięsem. Całość doprawić
solą,
pieprzem,
papryką słodką i ostrą,
bazylią i
oregano. Jeżeli farsz wydaje się Wam za suchy, można dodać kilka łyżek zalewy pomidorowej. Rondel przykryć i dusić całość ok. 12 min.W salaterce połączyć
serek naturalny z
mlekiem. Wymieszać dokładnie widelcem i doprawić gałką.
Ser żółty zetrzeć.W naczyniu żaroodpornym ułożyć pierwszą warstwę z plastrów
cukinii. Dość ciasno, aby nie było żadnych luk. Na nią wyłożyć farsz z
mięsa i
pomidorów. Wyrównać powierzchnię. Ułożyć kolejną warstwę
cukinii, następnie masę
serka z gałką i ponownie
cukinię.Całość posypać tartym
żółtym serem.Piec ok. 30-35 min. w 200 st.Lazanię podawać posypaną świeżymi listkami
bazylii.Lazania po upieczeniu:
Smacznego!