ßßß Cookit - przepis na Krokiety

Krokiety

nazwa

Wykonanie

Krokiety z nadzieniem pieczarkowo-jajecznym. Ciasto zrobione bez mleka i w dodatku na mące pełnoziarnistej.
Składniki na 8-10 naleśników :
1,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej lub zwykłej
1,5 szklanki wody (ciepłej lub gazowanej)
4 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
olej do smażenia
Składniki na farsz:
4 jajka ugotowane na twardo
2 cebule
szczypiorek
10 sporych pieczarek
ewentualnie 2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, majeranek
panierka: surowe jajko i bułka tarta
olej do smażenia
Z podanych składników robimy ciasto na naleśniki, najłatwiej jest użyć miksera żeby mąka dokładnie się wymieszała. Ciasto odstawiamy pod przykryciem na 15-30 minut (w tym czasie możemy przygotować farsz). Naleśniki smażymy na rozgrzanym oleju. Układamy je jeden na drugim żeby zachowały pulchność i nakrywamy pokrywką. Ciepłe łatwiej zawinąć i panierować.
Zrobienie farszu zaczynamy od podsmażenia plastrów cebuli. Dodajemy pokrojone drobno pieczarki, sól, pieprz i majeranek. Dla zaostrzenia smaku dodajemy zgniecione ząbki czosnku ale nie jest to konieczne. Dusimy aż pieczarki będą miękkie.
Jajka kroimy w kostkę, mieszamy z poszatkowanym szczypiorkiem i podsmażonymi pieczarkami.
Na środek każdego naleśnika nakładamy farsz i składamy w kopertę: najpierw składamy dół i górę do środka a resztę zawijamy. Krokiety panierujemy w roztrzepanym jajku i bułce tartej, Obsmażamy z obu stron na złoty kolor.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/09/krokiety.html