ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone

Kotlety mielone

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na tradycyjną kuchnię polską. Kotlety mielone aromatyzowane cebulą, czosnkiem i majerankiem. Najczęściej podaję je z buraczkami zasmażanymi . Moim zdaniem to idealne połączenie :)
Składniki:
1/2 kg mielonej karkówki
1 cebula
4 ząbki czosnku
1/4 szklanki bułki tartej
1 jajko
czubata łyżeczka majeranku
sól
pieprz
1/6 szklanki wody
bułka tarta do obtoczenia kotletów
olej do smażenia kotletów
Wykonanie:
W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów:
Mięso i cebulę mielimy. Ja często w sklepie proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą (wody dodajemy tyle, aby bułka przestała ją wchłaniać).
Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek.
Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy.
Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy kolor.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2015/10/kotlety-mielone.html