Wykonanie
Dzisiaj zapraszam na troszkę inne kotlety mielone. Kotlety mielone z
cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz placków z
cukinii, których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam
czosnkiem i
majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :)Dzięki
cukinii i wodzie kotlety są mięciutkie i soczyste.
Cukinia dodaje im również s zczególnego smaku i aromatu.
Składniki (10 niedużych kotletów):500 g mielonej
karkówki1 mała
cukinia (około 250 g)1
cebula4 ząbki
czosnku3 czubate łyżki
bułki tartej1
jajko1 czubata łyżeczka
majeranku1 płaska łyżeczka
soli1/2 płaskiej łyżeczki
pieprzu3 łyżki
wodyolej do smażeniaWykonanie:Do miski wkładamy
mięso oraz odpowiednio przygotowane pozostałe składniki kotletów:
cukinię,
cebulę,
czosnek.
Cukinię (bez obierania) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do
mięsa bez odciskania z soku.
Cebulę ścieramy na tarce na małych lub dużych oczkach.
Czosnek przeciskamy przez praskę.Do
mięsa dodajemy również wszystkie pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie wyrabiamy.Z
mięsa formujemy nieduże kotlety.Kotlety smażymy na
oleju, na średnim ogniu. Smażymy je z obu stron na złoto- brązowy kolor. Czas smażenia zależy od temperatury i wielkości kotlecików. Ja smażyłam na kuchence elektrycznej: 10 minut na
polu o mocy 5, następnie z drugiej strony 6 minut na
polu o mocy 5.Smacznego :)