ßßß Cookit - przepis na Kotlety mielone z cukinią

Kotlety mielone z cukinią

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj zapraszam na troszkę inne kotlety mielone. Kotlety mielone z cukinią powstały z połączenia dwóch przepisów: tradycyjnych kotletów mielonych oraz placków z cukinii, których smak bardzo lubię. W mojej kuchni, tego typu dania, doprawiam czosnkiem i majerankiem. Moim zdaniem, połączenie idealne :)
Dzięki cukinii i wodzie kotlety są mięciutkie i soczyste. Cukinia dodaje im również s zczególnego smaku i aromatu.
Składniki (10 niedużych kotletów):
500 g mielonej karkówki
1 mała cukinia (około 250 g)
1 cebula
4 ząbki czosnku
3 czubate łyżki bułki tartej
1 jajko
1 czubata łyżeczka majeranku
1 płaska łyżeczka soli
1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu
3 łyżki wody
olej do smażenia
Wykonanie:
Do miski wkładamy mięso oraz odpowiednio przygotowane pozostałe składniki kotletów: cukinię, cebulę, czosnek.
Cukinię (bez obierania) ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do mięsa bez odciskania z soku.
Cebulę ścieramy na tarce na małych lub dużych oczkach.
Czosnek przeciskamy przez praskę.
Do mięsa dodajemy również wszystkie pozostałe składniki i całość bardzo dokładnie wyrabiamy.
Z mięsa formujemy nieduże kotlety.
Kotlety smażymy na oleju, na średnim ogniu. Smażymy je z obu stron na złoto- brązowy kolor. Czas smażenia zależy od temperatury i wielkości kotlecików. Ja smażyłam na kuchence elektrycznej: 10 minut na polu o mocy 5, następnie z drugiej strony 6 minut na polu o mocy 5.
Smacznego :)
Źródło:http://smakmojegodomu.blogspot.com/2016/03/kotlety-mielone-z-cukinia.html