Wykonanie
Ubolewam nad tym, że potrawy które są naprawdę rewelacyjne w smaku często trudno dobrze sfotografować. Może dlatego, że zazwyczaj są takie swojskie, domowe, niepozorne. Tak samo jest dziś z tymi oto plackami, zdjęcia nie oddają wcale tego co niesie za sobą każdy kęs :) Składają się w zasadzie tylko z warzyw: znajdziecie w nich jędrne
pieczarki,
słodycz marchewki i
cebuli- podkreśloną lekko
czosnkiem. Miały być częścią jutrzejszego obiadu, ale nie dane im było nacieszyć się długo istnieniem, zostały szybko zjedzone ;)
Składniki na ok. 10 sztuk:12 dużych
pieczarek3 średnie
marchewki2 średnie
cebule1 ząbek
czosnkupęczek
szczypiorku3 łyżki
bułki tartej1 łyżka
maki ziemniaczanej1
jajkosól,
pieprzolej do smażeniaPrzygotowanie:
Pieczarki siekam na kawałki, smażę na niewielkiej ilości
oleju, uprzednio je lekko soląc. Powinny lekko się zrumienić. Przekładam je do miski, na tym samym tłuszczu smażę pokrojone w niewielką kostkę
cebule- do momentu aż się zeszklą. Usmażone
cebule dodaję do
pieczarek. Obrane
marchewki ścieram na grubej tarce,
szczypior siekam w duże kawałki, przekładam razem do
pieczarek z
cebulą. Doprawiam
solą i
pieprzem,dodaję
jajko,
mąkę i
bułkę tartą, dokładnie mieszam. Pozostawiam masę na kilka minut, po czym smazę na rumiano z obu stron.Przepis autorski.