Wykonanie
22 kwietnia obchodzony jest Światowy dzień
pieczarek, więc to idealna okazja na kotlety
pieczarkowe. Kotleciki wychodzą pyszne i smakują zarówno na ciepło jako obiad, jak również na zimno.
Składniki dla 2 osób (4 kotleciki małe)10
pieczarek1
cebula1
jajko surowe2 łyżki
otrębów owsianych Sante2 łyżki
bułki tartejszczypioreksól,
pieprzbułka tarta do obtoczenia
olejPieczarki oczyścić, drobno pokroić,
cebulę tak samo, posolić aby
pieczarki puściły sok. Podsmażyć razem chwilę do odparowania
wody. Wystudzić lekko, aby nie były gorące (mogą być ciepłe). Dodać
jajko,
bułkę tartą,
otręby i
szczypiorek. Dosmakować
solą,
pieprzem. Jeśli masa jest zbyt rzadka dosypać
bułki tartej lub
otrębów. Formować kulki, obtoczyć w
bułce tartej i smażyć na małej ilości
oleju.