ßßß Cookit - przepis na Pasztet z cukinii i pieczarek

Pasztet z cukinii i pieczarek

nazwa

Wykonanie

Jeden z popularniejszych warzywnych pasztetów.
3 średnie cukinie
500 g umytych i oczyszczonych pieczarek
1 marchewka
2 cebule
3 duże jajka
½ szklanki bułki tartej
sól, pieprz
olej do smażenia
Cukinie umyć i zetrzeć razem z łupką na tarce o dużych oczkach, posolić i po kilku minutach dobrze odcisnąć.
Pieczarki pokroić w cienkie plasterki, odparować na niewielkiej ilości oleju. Na końcu doprawić solą i pieprzem
Cebulę drobno posiekać.
Marchew pokroić w cienkie słupki długości 2- 3 cm .
Do warzyw dodać jajka, bułkę tartą, pieprz i sól. Wyrobić na jednolitą masę.
Małą keksówkę (np. o wymiarach 30 cm x 10 cm) natłuścić i wysypać bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia, co ułatwia wyjmowanie gotowego pasztetu z foremki.
Masę przełożyć do keksówki i przykryć folią aluminiową.
Piec w 180 stopniach, grzałka góra-dół, około 40 minut, a następnie usunąć folię z góry i piec kolejne 15 minut.
Źródło:http://trzecitalerz.blogspot.com/2015/04/pasztet-z-cukinii-i-pieczarek.html