Wykonanie
Sodziaki to takie smażone
ciastka placki z dodatkiem odrobiny
sody. Świetna przekąska do
piwa, zwłaszcza w wersji na słono. A dla dzieci polecam podać je z
dżemem.
Składniki:400 g
mąkipół łyżeczki
sodypół łyżeczki
soli2
jajkapół szklanki
zsiadłego mleka lub 4 łyżki
jogurtu i pół szklanki
mlekaolejWkładamy do dużego garnka
mąkę,
sodę i
sól. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by
soda była w całej
mące. Dodajemy
jajka i
zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy
zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym
mlekiem koniecznie z dodatkiem
jogurtu lub
kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy
mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ok. 1 cm lub mniej.Nożem lub foremką wykrawamy dowolne kształty, np. kroimy na prostokąty ok. 2x3 cm lub długie paluchy 2x6cm lub cieńsze. Moje dzieciaki zajadają najchętniej bardzo cieniutkie paluszki: kroję ciasto w paseczki co pół centymetra i turlam każdy wałeczek by nadać mu kształt paluszka. Czasem posypuję jeszcze szczyptą
soli lub
maku.Uformowane
ciastka wkładamy na rozgrzany
olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością
oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Wykładamy na papier kuchenny żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.