ßßß Cookit - przepis na Słodziaki sodziaki

Słodziaki sodziaki

nazwa

Wykonanie

Sodziaki to smażone ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko.
Składniki:
400 g mąki
pół łyżeczki sody
2 jajka
3 łyżki cukru
pół szklanki zsiadłego mleka lub 4 łyżki jogurtu i pół szklanki mleka
olej
Wkładamy do dużego garnka mąkę, sodę i cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by soda była w całej mące. Dodajemy jajka i zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym mlekiem koniecznie z dodatkiem jogurtu lub kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ciasta mniej niż 1 cm. Kroimy na prostokąty ok. 2x3 cm lub długie paluchy 2x6cm. Jeśli sodziaki mają być bardzo słodkie to jeszcze posypuję je cukrem i dopiero wkładam na rozgrzany olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Wykładamy na papier kuchenny żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/03/sodziaki-sodziaki.html