Wykonanie
Sodziaki to smażone
ciastka, niby placki na sodzie. Dziś przedstawiam wersję na słodko.
Składniki:400 g
mąkipół łyżeczki
sody2
jajka3 łyżki
cukrupół szklanki
zsiadłego mleka lub 4 łyżki
jogurtu i pół szklanki
mlekaolejWkładamy do dużego garnka
mąkę,
sodę i
cukier. Mieszamy dokładnie zwłaszcza by
soda była w całej
mące. Dodajemy
jajka i
zsiadłe mleko. Jeśli nie mamy
zsiadłego mleka możemy je zastąpić zwykłym
mlekiem koniecznie z dodatkiem
jogurtu lub
kefiru. Wyrabiamy elastyczne ciasto, może się odrobinę kleić do rąk. Podsypujemy
mąką stolnicę, odrywamy kawałek ciasta i wałkujemy na grubość ciasta mniej niż 1 cm. Kroimy na prostokąty ok. 2x3 cm lub długie paluchy 2x6cm. Jeśli sodziaki mają być bardzo słodkie to jeszcze posypuję je
cukrem i dopiero wkładam na rozgrzany
olej. Smażymy w głębokim garnku z dużą ilością
oleju, żeby ciasto swobodnie w nim pływało. Smażymy z obu stron na złoty kolor na średnim ogniu. Wykładamy na papier kuchenny żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.