Wykonanie
Przypomniałam sobie, że na samym dnie kuchennej szafy, od wielu, wielu lat leżą sobie dawno zapomniane metalowe rozetki do smażenia
ciastek. Zupełnie niesłusznie zapomniane, bo ekspresowe przygotowanie
ciastek i ich walory smakowe zasługują na przywrócenie do łask.
Ciastka są chrupkie jak
chipsy i nawet po 2-3 dniach nie
tracą na jakości. Smakują jak delikatne
faworki. Takie metalowe rozetki widziałam do kupienia na Allegro. Polecam.
Ciasto naleśnikowe do przygotowania około 50
ciastek:1 szklanka
mleka1
jajko1 łyżeczka
cukrumąki tyle aby uzyskać konsystencje niezbyt gęstej
śmietanyolej do smażenia na głębokoPodane składniki zmiksować najlepiej mikserem.
Olej rozgrzać, powinno go być w rondelku nie mniej niż 4 cm na dnie. Rozetki włożyć do
oleju aby się mocno rozgrzały, następnie rozgrzane foremki zanurzamy w cieście do około 3/4 wysokości i wkładamy do
oleju. Ciasto powinno się odkleić od foremki i upiec na blado złoty kolor w przeciągu 30 sekund. Choć ten czas zależy od stopnia rozgrzania
oleju. Pamiętajcie aby rozetki zawsze były gorące przed zanurzeniem w cieście. Gotowe
ciastka układać na papierowym ręczniku aby odsączyć tłuszcz, a następnie mocno posypać
cukrem pudrem.