Wykonanie
Ja teraz prawie nie gotuję, ale mój mąż dzielnie mnie zastępuje. Te naleśniki robił w ostatni dzień karnawału na prośbę naszej Córci. Ja smażę cienkie, Tata grube i te bardzo jej smakują. Sfotografowany jest ostatni, poprzednie były bardziej udane, ale zostały zjedzone „na pniu”, co świadczy i ich atrakcyjności4
jajka1/4 szklanki
cukruszklanka
śmietany15 dkg
mąkiolej do smażenia
Żółtka utrzeć z
cukrem, dodać szklankę
śmietany, wymieszać. Dodać czubatą szklankę
mąki i wszystko utrzeć.
Białka ubić na pianę ( nie sztywną), delikatnie wymieszać z
ciastem , nie miksować. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienką warstwą
oleju, po pół szklanki ciasta na naleśnik- rozprowadzić je grubą warstwą na całą patelnię za pomocą łyżki. Po niezbyt mocnym zrumienieniu przerzucić na drugą stronę. Podawać z
jogurtem lub
cukrem lub czym lubicie.Te naleśniki wychodzą bardzo pulchne i smakowite. Polecam amatorom grubych naleśników.Smacznego !