Wykonanie
Delikatne placki niczym racuchy, ekspresowe- do przygotowania na poczekaniu . Miękkie, o gładniej strukturze i puszystym miąszu. Zapiekajcie w nich
jabłka,
maliny i
jagody, albo samrujcie
dżemem i polewajcie
miodem! A oryginalne,
drożdżowe racuchy tutaj .
2 szklanki
mąkiszklanka
mleka1/2 szklanki
kefiru lub
jogurtupłaska łyżeczka
sodyjajkołyżeczka
cukruszczypta
soliolej do smażenia
Jajko roztrzepac, dodać
mleko i
sól, wymieszać.
Drożdże rozetrzeć z
cukrem, razem z
mąką dodać do
jajka, połączyć tak, by powstała gładka masa. Na patelni rozgrzać
olej, smażyć kolejno niewielkie placuszki, nakładając ciasto łyżką. Gotowe pancakes'y odsączać z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smacznego!