Wykonanie
Jak ktoś rzuca hasło "Smaki dzieciństwa" od razu na myśl przychodzą mi różnego rodzaju placuszki,bliny,naleśniki,domowy
makaron,,ciasta z
owocami :)Dziś inaczej niż zwykle na śniadanie zamiast owsianki przygotowałam sodziaki. Placuszki są mięciutkie,puchate :) Cud,
miód i orzeszki ^^1
jajko250 g
mąkiłyżeczka
sody100 ml
śmietany(
śmietanę możecie zamienić na
mleko)3 łyżki
cukruszczypta
soliolej do smażeniaWszystkie składniki wsypujemy do miski i zagniatamy ciasto.Wyrobione ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy na grubość 1 cm. Ciasto kroimy w
rąby i smażymy z obu stron na złoty kolor.Sodziaki możecie podać z
cukrem pudrem,ulubionym
dżemem,ale równie dobrze możecie zjeść je na sucho,,są dość słodkie :)