ßßß Cookit - przepis na Racuszki na zsiadłym mleku

Racuszki na zsiadłym mleku

nazwa

Wykonanie

Choć porannym rytuałem u nas są jajecznice z rozmaitymi dodatkami, dziś miałam ochotę na coś słodkiego. Po "jęzorach" została mi jeszcze szklanka zsiadłego, wiejskiego mleka. Poszperałam tutaj i znalazłam przepis bazujący na tych samych składnikach. Sposób wykonania jest inny, niż w przypadku moich placków na sodzie i kwaśnym mleku, więc placki różnią się konsystencją i smakiem, ale są równie dobre. Przepis sprawdzony, godny polecenia, więc podaję dalej :)
SKŁADNIKI
(ok. 8 sporych placków)
1 jajo
łyżeczka cukru
szczypta soli
0,5 łyżeczki sody
1 szklanka kwaśnego mleka
2 szklanki mąki
olej
WYKONANIE
Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy na pianę. Żółtko ucieramy z cukrem, solą i sodą. Zalewamy mlekiem, mieszamy. Stopniowo dosypujemy mąkę, cały czas mieszając. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie łączymy je z masą. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, na złoty kolor. Podajemy posypane cukrem pudrem, lub posmarowane dżemem.
Nasz papug zrobił sobie dziś wolne od jedzenia prosa i dołączył do śniadaniowej konsumpcji placków ;-)
Źródło:http://kuchniazdwochstron.blogspot.com/2013/07/racuszki-na-zsiadym-mleku.html