Wykonanie
Z podanych składników wychodzi ok.10 gołąbków.Farsz do gołąbków można zrobić z samego
mięsa ale zazwyczaj dodaje się jeszcze
ryż lub
kaszę np. gryczaną. Zmielone
mięso jest na tyle lepkie, że nie potrzeba dodawać ani
jajek ani tym bardziej
bułki tartej. Ważny jest więc rodzaj
mięsa o czym za chwilę.Gołąbki wolę robić w piekarniku ale zawsze można włożyć je do sporego garnka i gotować w rosole lub
sosie pomidorowym na małym ogniu.Składniki :główka
białej kapustypół kilograma
mięsaszklanka
ryżucebulka lub 2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
olejewentualnie szklanka
bulionu drobiowego i/lub
sos pomidorowyNajlepsze
mięso do gołąbków to
wieprzowina, mieszanka
wieprzowiny i
wołowiny lub
wieprzowiny i
mięsa z kurczaka.
Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw.
mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki).
Ryż gotujemy na sypko.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Zamiast
czosnku możemy dodać
cebulę, tyle że
cebulę szatkujemy i podsmażamy na
oleju. Gdy
ryż przestygnie mieszamy
ryż i
czosnek /cebulę z
mięsem, łyżeczką
soli i
pieprzem.
Kapustę nadkrajamy wokół głąba, wkładamy do dużego garnka z
wodą, doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach wyciągamy pojedynczo liście uważając by ich nie podrzeć i nie poparzyć sobie rąk.Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście.Naczynie do pieczenia smarujemy
olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką
bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy
solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakis czas sosem zeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy
sos pomidorowy.