Wykonanie
Niedzielny obiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia
ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej.
Składniki (na 10 gołąbków):mała główka
białej kapustypół kilograma
mięsaszklanka
ryżucebulka lub 2 ząbki
czosnkusól,
pieprz,
olejewentualnie szklanka
bulionu drobiowego i/lub
sos pomidorowySkładniki na pieczone
ziemniaki:1-2 kg
ziemniakówkilka
cebulmajeranek,
sól,
pieprz,
olejNajlepsze
mięso do gołąbków to
wieprzowina, mieszanka
wieprzowiny i
wołowiny lub
wieprzowiny i
mięsa z kurczaka.
Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw.
mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki).
Ryż gotujemy na sypko.
Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Zamiast
czosnku możemy dodać
cebulę, tyle że
cebulę szatkujemy i podsmażamy na
oleju. Gdy
ryż przestygnie mieszamy
ryż i
czosnek /cebulę z
mięsem, łyżeczką
soli i
pieprzem.
Kapustę nadkrajamy wokół głąba, wkładamy do dużego garnka z
wodą, doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach wyciągamy pojedynczo liście uważając by ich nie podrzeć i nie poparzyć sobie rąk.Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście.Naczynie do pieczenia smarujemy
olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką
bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy
solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy
sos pomidorowy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z
solą,
pieprzem,
majerankiem i krążkami z
cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy
olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków. Pieczemy pod przykryciem. Po godzinie mieszamy
ziemniaki i zostawiamy jeszcze bez pokrywki by skórka się zarumieniła ok. pół godziny.