ßßß Cookit - przepis na Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki

Obiad na niedzielę: pieczone ziemniaki i gołąbki

nazwa

Wykonanie

Niedzielny obiad dla 5-6 osób. Czas pieczenia ziemniaków i gołąbków jest zbliżony (ok 1-1,5 godziny). Gołąbki możemy też przygotować dzień wcześniej.
Składniki (na 10 gołąbków):
mała główka białej kapusty
pół kilograma mięsa
szklanka ryżu
cebulka lub 2 ząbki czosnku
sól, pieprz, olej
ewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowy
Składniki na pieczone ziemniaki:
1-2 kg ziemniaków
kilka cebul
majeranek, sól, pieprz, olej
Najlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki).
Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Zamiast czosnku możemy dodać cebulę, tyle że cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju. Gdy ryż przestygnie mieszamy ryż i czosnek /cebulę z mięsem, łyżeczką soli i pieprzem.
Kapustę nadkrajamy wokół głąba, wkładamy do dużego garnka z wodą, doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach wyciągamy pojedynczo liście uważając by ich nie podrzeć i nie poparzyć sobie rąk.
Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście.
Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków. Pieczemy pod przykryciem. Po godzinie mieszamy ziemniaki i zostawiamy jeszcze bez pokrywki by skórka się zarumieniła ok. pół godziny.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/04/obiad-na-niedziele-pieczone-ziemniaki-i.html