ßßß
Składniki (na 10 gołąbków):mała główka białej kapustypół kilograma mięsaszklanka ryżucebulka lub 2 ząbki czosnkusól, pieprz, olejewentualnie szklanka bulionu drobiowego i/lub sos pomidorowySkładniki na pieczone ziemniaki:1-2 kg ziemniakówkilka cebulmajeranek, sól, pieprz, olejNajlepsze mięso do gołąbków to wieprzowina, mieszanka wieprzowiny i wołowiny lub wieprzowiny i mięsa z kurczaka. Mięso mielimy a gdy kupujemy zmielone trzeba uważać na tzw. mięso garmażeryjne (jest już posolone i może zawierać różne inne dodatki).Ryż gotujemy na sypko. Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno kroimy. Zamiast czosnku możemy dodać cebulę, tyle że cebulę szatkujemy i podsmażamy na oleju. Gdy ryż przestygnie mieszamy ryż i czosnek /cebulę z mięsem, łyżeczką soli i pieprzem.Kapustę nadkrajamy wokół głąba, wkładamy do dużego garnka z wodą, doprowadzamy do wrzenia. Po 10 minutach wyciągamy pojedynczo liście uważając by ich nie podrzeć i nie poparzyć sobie rąk.Na liście nakładamy farsz i zawijamy od grubej strony. Na każdego gołąbka zawijam dwa liście.Naczynie do pieczenia smarujemy olejem i wykładamy kilkoma liśćmi. Układamy ściśle gołąbki i podlewamy szklanką bulionu. Na wierzch układamy kolejne liście, posypujemy solą i zakrywamy pojemnik. Pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 1-1,5 godziny. Podlewamy co jakiś czas sosem żeby sie nie przypaliły. Ewentualnie pod koniec dodajemy sos pomidorowy.Ziemniaki obieramy i kroimy w kawałki podobnej wielkości. Mieszamy z solą, pieprzem, majerankiem i krążkami z cebuli. Przekładamy do pojemnika do pieczenia i polewamy olejem. Naczynie wstawiamy do piekarnika obok gołąbków. Pieczemy pod przykryciem. Po godzinie mieszamy ziemniaki i zostawiamy jeszcze bez pokrywki by skórka się zarumieniła ok. pół godziny.