Wykonanie
Lubicie gołąbki? Ja bardzo, ale przygotowanie ich zajmuje duuuużo czasu, którego miałam ostatnio jak na lekarstwo...Zresztą prawdę powiedziawszy, całkiem niedawno robiłam takie klasyczne gołąbki po raz pierwszy. Zawsze przerażało mnie to całe zawijanie, duszenie itp no ale jak widzicie na zdjęciu chyba nie poszło mi najgorzej?potrzebne składniki:główka
kapusty (może być biała lub włoska),500 g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,200 g
ryżu,3
cebule,1 łyżka
oleju,
sól,
pieprz,
słodka papryka,
czosnek granulowany,2 l
bulionu drobiowego.Głąb
kapusty wycinamy, całą główkę
kapusty gotujemy w gorącej wodzie przez około 10 minut, wyjmujemy główkę, zdejmujemy miękkie liście.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie według wskazań na opakowaniu. U mnie było to 15 minut.
Ryż może być lekko twardy, przecież gołąbki i tak będą się jeszcze dusić.
Cebulę siekamy, smażymy na złoto, następnie mieszamy z
ryżem i surowym
mięsem, doprawiamy i mieszamy.Z każdego liścia delikatnie odcinamy zgrubiały nerw, nakładamy porcję farszu i ciasno zwijamy jak krokiety.Dno gęślarki wykładamy liśćmi
kapusty, a na nich ciasno układamy gołąbki. zalewamy
bulionem i dusimy około godziny do momentu aż
kapusta będzie miękka.Podajemy z
sosem pomidorowym.