ßßß
Składniki dla 4 osób:0,5 kg schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów)sól, pieprz, majeranek, oregano, kurkuma, slodka paprykamąka zwykła lub bezglutenowa2 cebule3 ząbki czosnkuocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę)Marynowanie mięsa: nie jest konieczne ale wpływa na lepszy smak i kruchość mięsa. Umytą chłodną wodą karkówkę nacieramy przyprawami, poszatkowanym czosnkiem i polewamy 2 łyżkami octu. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na jakieś 10 godzin. Jeśli nie masz octu przygotuj sobie domowy ocet jabłkowyMięso po wyjęciu z marynaty płuczemy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet obtaczamy lekko w mące.Na patelnie wlewamy tyle wody aby zakryła dno i doprowadzamy do wrzenia. Kotlety kładziemy na wrzątkiem i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Zmniejszamy gaz, dolewamy trochę zimnej wody i zakrywamy patelnię pokrywką. Kiedy podczas duszenia mięso zacznie przywierać do patelni dolewamy szklankę zimnej wody i doprowadzamy do wrzenia.Cebule szatkujemy i dodajemy gdy mięso dusi się z pół godziny. Dodajemy też czubatą łyżeczkę soli i majeranku. Dusimy jeszcze godzinę, mięso ma być kruche i różowe. Przed wyjęciem dodaję do sosu pieprz i dosalam jeśli trzeba.