Wykonanie
Klasyczne danie na niedzielny obiad dla całej rodziny.
Mięsko jest miękkie i aromatyczne..
Składniki dla 4 osób:0,5 kg
schabu karkowego bez kości (na 8 kotletów)
sól,
pieprz,
majeranek,
oregano,
kurkuma,
slodka paprykamąka zwykła lub bezglutenowa2
cebule3 ząbki
czosnkuocet jabłkowy (jeśli robimy marynatę)Marynowanie
mięsa: nie jest konieczne ale wpływa na lepszy smak i kruchość
mięsa. Umytą chłodną
wodą karkówkę nacieramy
przyprawami, poszatkowanym
czosnkiem i polewamy 2 łyżkami
octu. Odstawiamy pod przykryciem do lodówki na jakieś 10 godzin. Jeśli nie masz
octu przygotuj sobie domowy
ocet jabłkowyMięso po wyjęciu z marynaty płuczemy i kroimy na kotlety. Każdy kotlet obtaczamy lekko w
mące.Na patelnie wlewamy tyle
wody aby zakryła dno i doprowadzamy do wrzenia. Kotlety kładziemy na wrzątkiem i po kilku minutach przewracamy na drugą stronę. Zmniejszamy gaz, dolewamy trochę zimnej
wody i zakrywamy patelnię pokrywką. Kiedy podczas duszenia
mięso zacznie przywierać do patelni dolewamy szklankę zimnej
wody i doprowadzamy do wrzenia.
Cebule szatkujemy i dodajemy gdy
mięso dusi się z pół godziny. Dodajemy też czubatą łyżeczkę
soli i
majeranku. Dusimy jeszcze godzinę,
mięso ma być kruche i różowe. Przed wyjęciem dodaję do sosu
pieprz i dosalam jeśli trzeba.