Wykonanie
Składniki:1 kg
wątróbek drobiowych2 duże
cebule2 duże
jabłkaKilka liści
sałatyOregano,
majeranek,
sól,
pieprz świeżo zmielony
MąkaWykonanie:
Wątróbki dobrze umyć, osuszyć. Podzielić na mniejsze kawałki, obsypać
pieprzem i
oregano.
Jabłka pokroić na plastry, usunąć gniazda nasienne. Najlepiej gniazda usunąć przed pokrojeniem w plastry, czyli zrobić taką dziurkę jak w ananasie. Służy do tego specjalny nożyk. Plastry
jabłka posypać
majerankiem.
Wątróbki obsmażyć, posolić pod koniec smażenia, oprószyć odrobiną
mąki i dodać uprzednio zeszkloną
cebulę. Plastry
jabłka usmażyć na drugiej patelni.Suche opłukane liście
sałaty rozłożyć na okrągłym półmisku, ułożyć na nich koliście plasterki
jabłek a na nich usmażone
wątróbki. Jeszcze lekko posolić i popieprzyć, a każdy kawałek
wątróbki skropić
octem balsamicznym.