ßßß

300- 400 g wątróbki drobiowejsólpieprz2 łyżki mąki2-3 jabłka1 cebulaziemniaki ok 500 gtłuszcz do smażeniaZiemniaki obrać, pokroić na frytki lub sprężynki.Wątróbkę umyć i osączyć na durszlaku.Jabłka przekroić w ząbki lub zwykłe grube plastry, jedno można pokroić na cienkie plasterki.Cebulę pokroić w talarki.Grube kawałki jabłka wrzucić na chwilę na wrzątek z jednym goździkiem. Wyjąć i osuszyć.Mąkę wymieszać z solą i pieprzem. W rondelku rozgrzać trochę tłuszczu.
Wrzucić frytki lub ziemniaki. Smażyć na złoty kolor. Lub we frytownicy.Na patelni rozgrzać tłuszcz wrzucić cebulę i drobniej pokrojone jabłko, przysmażyć i rozłożyć na 2-3 talerze. Następnie do panierki włożyć obgotowane jabłka i usmażyć. Ułożyć na talerzu. W tej samej panierce panierować wątróbkę i smażyć z obu stron. Podać z frytkami. (u mnie to sprężynki)