Wykonanie
Alice's basket with spinach.
Składniki:1 opakowanie
ciasto francuskie25 dag
świeży szpinak1 opakowanie
sera favita3 ząbki
czosnek1
cebula50 ml.
mleko kokosowesól,
pieprz1
jajko1 łyżka
masłoolejpomidorki coctailowekilka
orzechów włoskichWykonanie:
Czosnek i
cebulę pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na
maśle z dodatkiem odrobiny
oleju, dodać
szpinak, doprawić
solą i świeżo zmielonym
pieprzem, chwilę poddusić
szpinak . Dodać
mleko kokosowe wymieszać, zredukować. Trochę wystudzić, przełożyć na deskę i
szpinak trochę posiekać, następnie wymieszać z pokrojonym w kostkę
serem favita.Ramekiny ( porcelanowe kokilki ), przesmarować
olejem, wykleić
ciastem francuskim, wstawić do nagrzanego piekarnika 180oC i piec 15 minut.Podpieczone koszyczki napełnić
szpinakiem, udekorować
pomidorkiem i
orzechem i zapiekać 30 minut w temp. 180oC.