Wykonanie
Przypomniałem sobie taką skromną ,ale oryginalną zupkę ,którą w Prowansji nazywają "ślepą bouillabaisse". W naszym domu jest to zupa około Wielkanocna ,jemy ją w Wielkim Tygodniu.1 puszka krojonych
pomidorów lub 4 świeże4-5
ziemniaków2
cebulezioła:
tymianek,
kolendra ,
liść laurowy ,ziele ang.,1/4 łyżeczki
chilli i
szafranu1/2 łyżeczki startego
imbirusól ,
pieprzświeża
bazylia3 łyżki
oliwy4
jajkaNa rozgrzanej
oliwie zeszklić posiekaną
cebulę ,dodać wszystkie
zioła ,
pomidory i pokrojone w małą kostkę
ziemniaki. Smażyć 3 min i zalać
wodą. Gotować ,aż
ziemniaki będą miękkie.
Jajka kolejno wbić ostrożnie do zupy i gotować ,aż
białko się zetnie.Zupę nalać do talerzy ,nałożyć"
jajko w koszulce" i posypać
bazylią.Podawać z grzankami lub bez.