ßßß
Sezon na dynie w pełni. W tym roku oczy cieszy wyjątkowa różnorodność jej odmian.
Składniki:dynia (ja użyłam makaronowej)cebulapapryczka chilisólpieprzszpinakpomidor2 ugotowane ziemniaki2 ząbki czosnkuśmietanajajkoparmezanzioła (tymianek, bazylia, estragon)
Przygotowanie:Obraną dynię pokrójcie na małe kawałki i podsmażcie z pokrojoną cebulką i papryczką chili. Na koniec dodajcie pokrojone zioła.Formę do zapiekania nasmarujcie tłuszczem. Dno wyłóżcie pokrojonymi w plastry ziemniakami. Na ziemniaki położcie szpinak z czosnkiem. Kolejną warstwę zróbcie z pomidorów. Na koniec dynia. Ze śmietany, jajka i pierzu i soli zróbcie sos. Zalejcie nim zapiekankę. Na wierzch zetrzyjcie parmezan. Pieczcie w temeraturze 180 stopni przez pół godziny.