Wykonanie
Jak dobrze, że jest coś takiego jak
dynia;) Korzystając z tego, że jest na nią sezon, przygotowałam pyszne danie, inspirując się przepisem na stronie Kwestia Smaku, na który kiedyś trafiłam i zmieniając go według potrzeb. Takie połączenie sprawdza się znakomicie, chrupiący
mak ciekawie komponuje się z
dynią, a
parmezan, jak zwykle, podkreśla smak dania. Które ma jeszcze tę wielką zaletę, że ląduje na
stole w zaledwie 20 minut;)- 400g obranej dyni- 1 ząbek
czosnku- 160g pełnoziarnistego spaghetti- 3 łyżeczki
maku-
sól,
pieprz- świeże
zioła (u mnie
tymianek i
bazylia)-
parmezanZetrzeć
dynię i podsmażyć razem z wyciśniętym
czosnkiem.Dodać część posiekanych
ziół i doprawić, dusić kilka minut.Dodać
mak i resztę
ziół.W międzyczasie ugotować
makaron i wyłożyć na niego
dynię,posypując startym
parmezanem i ozdabiając
bazylią.Czas przygotowania: 20 minutLiczba porcji: 2Kaloryczność jednej porcji: 410 kcal