ßßß Cookit - przepis na Szaszłyki z polędwicy tuńczyka

Szaszłyki z polędwicy tuńczyka

nazwa

Wykonanie

Przepis na te szaszłyki znalazłam w zeszłotygodniowej gazetce z Biedronki. I w większości wykonałam go z kupionych tam produktów (tuńczyk - 9,90 zł, pomidorki ok. 7 zł. i suszony tymianek 1.90 zł.). Lubię Biedronkę. Niektóre rzeczy mają bardzo fajne, któryś z najbliższych wpisów poświęcę moim biedronkowym hitom :)
Składniki:
- 250 g. polędwicy z tuńczyka (minusem jest, że w Biedronce mieli tylko mrożoną, ale nie wymagajmy zbyt wiele, w końcu finalnie wyszło smakowicie)
- pomidorki koktajlowe
- oliwa z oliwek
- świeży tymianek (nie było, więc użyłam suszonego)
- suszone oregano
- świeża bazylia
- sól i pieprz
- ewentualnie cebula
Przygotowanie:
Do miseczki wlewamy ok. ćwierć szklanki oliwy z oliwek, dodajemy sól, pieprz, oregano, posiekaną drobno bazylię i tymianek. Polędwicę kroimy na dość grube (1,5 cm.) kawałki. Wrzucamy do miseczki i dokładnie mieszamy, aby oliwa i zioła pokryły wszystkie kawałki tuńczyka. Odstawiamy je na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu kawałki polędwicy nadziewamy na patyki do szaszłyków na przemian z pomidorami i cebulą pokrojoną w cienkie plasterki.
Szaszłyki wstawiamy do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
Smacznego!!
Źródło:http://zielonykoperek.blogspot.com/2012/07/szaszyki-z-poledwicy-tunczyka.html