ßßß
Składniki na 4 porcje:4 udka z kurczaka15 dkg tłusta wieprzowina10 dkg pieczarki1 cebula3 kromki chleb tostowySól, pieprz, majeranek5 dkg rodzynki sułtańskie ( wcześniej namoczone) [TUTAJ]150 ml bulionu z drobiuWykonanie:Udka delikatnie wytrybować z kości, tak żeby nie uszkodzić skóry. Dłuższe kości oddzielić od stawu, pozostawić, usunąć szpilkę.Pieczarki i cebulę pokroić w kostkę, przesmażyć na oleju. Mięso zmielić razem z przesmażonymi pieczarkami, cebulą i chlebem tostowym.Całość wyrobić na jednolitą masę, dodać przyprawy.Farszem napełnić płaty udek, włożyć odłożone kości, zwinąć i całość obwinąć nitką kucharską. Obsmażyć na patelni, przełożyć na blachę i piec w piekarniku 170C około 40 minut. W trakcie pieczenia podlać bulionem, pod koniec dodać rodzynki.Po wyjęciu z piekarnika, zdjąć nitkę. Ułożyć na talerzu i podlać wytworzonym sosem z rodzynkami.PS. Oczywiście roladki można zrobić bez włożonej kości, która w tym daniu, jest tylko dekoracją.