Wykonanie
Łatwa, szybka, ciepła przekąska lub dodatek do barszczu albo zup typu krem.Ciasto.300g
mąki pszenno żytniej lub pszennej30g
masła1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia160ml
mlekasólFarsz.2cebule100g
wędzonego boczku100g
sera żółtego100g
sera Feta1 łyżka
oliwyświeże
zioła lub prowansalskie suszone
keczup do posmarowania ciasta
Cebulę pokroić i zeszklić na
oliwie. Dodać pokrojony drobno
boczek i wysmażyć. Przestudzić. Dodać pokrojony
ser i pokruszoną
Fetę .Do miski malaksera wsypać przesianą
mąkę, proszek,
sól, dodać posiekane
masło i mieszać na niskich obrotach do uzyskania grudek. Wlać
mleko i wyrobić jednolitą masę. Jeżeli ciasto jest zbyt klejące dodać
mąki.Ciasto wyjąć i rozwałkować na cienkie kwadraty 30x30cm.Ciasto posmarować
keczupem, rozłożyć farsz, posypać
ziołami i zwinąć w rulon.Rulon pokroić na 2-centymetrowe kawałki ,lekko spłaszczyć, posmarować
jajkiem i ułożyć na blaszce w niedużej odległości. Piec w temp.200stop.,15min.Ślimaczki są smaczne również następnego dnia ,na zimno. Wg mnie nawet lepsze, chociaż mniej kruche.