Wykonanie
Lubimy tortille, z rożnymi nadzieniem. Wolimy domowe niż kupowane, chociaż czasem awaryjnie "kupne" mamy w szafce. Testujemy coraz to nowe przepisy, modyfikując je, szukając placka idealnego.250g
mąki pszennej150-160ml mocno ciepłego
mleka1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
oliwy0,5 łyżeczki
solimożna dodać
ziołaMieszamy
mąkę,
sól i
proszek do pieczenia, dodajemy
mleko i
oliwę i zagniatamy elastyczne ciasto. W tym momencie można dodać
zioła do ciasta ale nie za dużo bo będą się przypalać. Możliwe że trzeba będzie trochę podsypać
mąki lub dodać odrobinę
mleka, wszystko zależy od wilgotności i typu
mąki. Uformowaną kulkę zostawiamy na pół godzinki pod ściereczką. Następnie dzielimy ciasto na osiem równych części, dajemy chwilkę odpocząć i wałkujemy cieniuteńko placki. Smażymy na suchej, mocno rozgrzanej patelni po dosłownie minutkę, aż pojawią się brązowiutkie plamki. Tortille przykrywamy wilgotną ściereczką. Są elastyczne i pyszne.