Wykonanie
Jakieś czas temu dostałam od GZELLA
Wędliny z Borów Tucholskich pyszne produkty, mianowicie
wędliny. Pomyślałam e to pewnie znowu coś na jedno kopyto, w smaku pewnie nic nadzwyczajnego. Byłam zawczasu nastawiona wojowniczo .Pewnie powiecie ech poprzewracało się babce w głowie .Zaprzeczam stanowczo hihi ja mam poukładane w głowie tylko już jestem zniesmaczona do tych sklepowych wyrobów które smakują tak samo lub trafiają się z niespodzianką, a to piórko a to pazur czy sznurek.Dosyć ględzenia chce wam pokazać co dostałam.
Na pierwszy ogień poszły
kabanosy ,krucha Kmicica i
serdelki.
Kabanosy wyraziste i co najlepsze miały smak, delektowałam się nimi oglądając film, bardzo przyjemna przekąska. Krucha Kmicica poszła na kanapki, żal mi było ją usmażyć.Cóż całkiem przyjemna w smaku i miała
przyprawy co bardzo lubię.
Serdelki miały również w sobie
przyprawy i to widoczne , zaskoczyło mnie to pozytywnie.Więc z tych
trzech produktów jeśli miała bym wybrać to były by to
kabanosy, które najbardziej mi smakowały.Opinia:Na dzień dzisiejszy po skosztowaniu produktów,
mogę powiedzieć, że Gzella ma bardzo ale to bardzo aromatyczne
wędliny więc chwalę Bory Tucholskie za ich wyroby oby było tak dalej.
Wędliny drobiowe są bardzo delikatne i zarazem wyraziste to samo
mogę powiedzieć o wieprzowych .Na Warmińsko-Mazurskie możecie znaleźć ich wyroby w- Olsztynie-Braniewie-Elblągu-SzczytnieZachęcam* Lokowanie produktuPostanowiłam zrobić tortille domową z serdelkami Gzella, zmagania zwyciężyły i teraz smacznie zajadam się QUESADILLASkładniki na tortille:250 g
mąki pszennej150-160 ml mocno ciepłego
mleka1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżka
oliwy0,5 łyżeczki
solimożna dodać
zioła lecz nie za dużo bo będą się przypalaćSkładniki na farsz:serdelka Borów Tucholskich GZELLA 4 szt
papryka biała 2 szt
ser gouda 300 g
pomidor 1 szt
szczypiorek pęczek
ogórek świeżyKrok 1
Mąkę pszenną,
sól i
proszek do pieczenia przesiewam i wsypuje do miski.Krok 2
Mleko podgrzewam w mikrofali , ma być gorące lecz nie wrzątek, wlewam je do składników sypkich, na końcu dodaje
olej.Krok 3Ciasto wyrabiam koło 7 minut( powinno być elastyczne)Krok 4Ciasto podzieliłam na 5 części średnica 25 cm i rozwałkowałam na koło,smażyłam na suchej rozgrzanej patelni na oko ( 30 sekund do minuty ) Kiedy zauważyłam że pojawiają się plamki to przewracałam na druga stronę.Krok 5Po usmażeniu przykryłam placki wilgotną ściereczką, przygotowałam farsz i robiłam z nich QUESADILLATeraz wam
powiem jak dokończyłam przysmakTortille przykryłam wilgotną ściereczką na jakieś 30 minut, w tym czasie usmażyłam
paprykę i
serdelki drobno pokrojone.Placek tortilli włożyłam do gorącej patelni bez tłuszczu i na połowie położyłam farsz czyli
ser ,
papryka usmażona, serdelka usmażona
ser.Takie zrobiłam trzy, a następne dwie zrobiłam tylko
ser.
papryka smażona,
pomidor,
ogórek i
ser.Kiedy
ser się rozpuścił wyjęłam z patelni i pokroiłam na trójkąty. Wiem że prawdziwa QUESADILLA powinna być z
maki kukurydzianej jednak lubię kombinować i zrobiłam pszenną. Wyszły pyszne w obu wersjach.