Wykonanie
Ostatnio co lepsze przepisy wynajduję na edziecku na gazecie. To już kolejny, a znowu rewelacyjny. Może dlatego, że dzieci mają delikatne brzuszki i swoje ulubione, czasem trudno zmienialne, więc i przepisy muszą być tak przemyślane, żeby efekt je zadowolił. W oryginale
bułki są posypane
cukrem, ale że mi połączenie
serowe bułki plus
cukier nie bardzo odpowiadało, dlatego na wierzchu miejsce znalazły sobie
pestki słonecznika. Można użyć różnych gatunków
sera: łagodnego,
bardziej pikantnego, o lekko
orzechowym smaku… W środku miękkie i bardzo, ale to bardzo puszyste, na wierzchu z chrupiącą skórką. Jak to się udało bez drożdży? Mały trik, o którym wcześniej nie miałam pojęcia, a który może okazać się bardzo przydatny:
śmietana. Dzięki posmarowaniu
bułek przed wstawieniem do piekarnika kwaśną
śmietaną, ich skórka robi się niesamowicie chrupiąca i ładnie się rumieni. Sztuczka do zapamiętania :)
Składniki:100 g zimnego
masła300 g
mąki pszennej2 łyżeczki
proszku do pieczenia120 g tartego
żółtego sera200 ml kwaśnej
śmietanySólZiarna do posypaniaPrzepis:
Masło drobno posiekać, w metalowej misce wstawić na chwilę do zamrażarki. Przygotować resztę składników, rozgrzać piekarnik do 180 st. C, blachę wyłożyć pergaminem. Do miski z
masłem wsypać
mąkę, proszek i
sól, wymieszać. Rozdrobnić
masło palcami, na bardzo drobne grudki. Dodać
śmietanę i
ser, wymieszać. Powstanie luźne ciasto. Formować w dłoniach nieduże kule i kłaść na pergaminie. Odrobiną
śmietany posmarować wierzch
bułek. Piec ok. 30 minut, aż się zrumienią.