Wykonanie
Steki, medaliony, sznycle w mistrzowskim wydaniu są zawsze w towarzystwie warzyw lub
owoców, a cała troska kucharza sprowadza się do oryginalnego przyprawienia
mięsa i przyrządzenia wybornego sosu.4 plastry
schabu lub
piersi z kurczaka1
cebula1 łyżka startego korzenia
imbiru (świeżego)100ml
białego wina2
pomarańcze2 łyżki
dżemu pomarańczowego (
brzoskwiniowego)1łyżka
sosu sojowego1
cytryna2 łyżki
miodu2 ząbki
czosnku½ łyżeczki
tymianku200ml
bulionu warzywnego1 łyżeczka
mąki2 łyżki
masła + 2łyżki
oliwysól,
pieprzMięso lekko rozbić, natrzeć
czosnkiem i
miodem posypać
solą pieprzem i
mąką. Na rozgrzanym
maśle z
oliwą obsmażyć
mięso, na średnim ogniu z obu stron ,polać
winem, trochę zredukować, posypać
tymiankiem. Przykryć i trzymać na maleńkim ogniu. Na drugiej patelni zeszklić pokrojoną drobno
cebulkę, dodać
imbir, smażyć pół minuty. Dodać
dżem pomarańczowy,
miód, jeżeli został, pokrojone w plastry
pomarańcze i
cytrynę, zalać
bulionem z
sosem sojowym i zagotować. Połączyć z
mięsem, zagotować i podawać z
ryżem. To świetne
mięso, z ciekawym
smakowo sosem, przyrządzimy w czasie, gdy gotuje się
ryż!