ßßß Cookit - przepis na Schab w pomarańczach

Schab w pomarańczach

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 6
(z pieczeniem / smażeniem): 60 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 2
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
schab bez kości 1 kilogramów
sos sojowy 5 łyżek stołowych
dżem pomarańczowy 5 łyżek stołowych
imbir starty 1 łyżek deserowych
sok z pomarańczy 0,5 szklanek
skórka otarta z pomarańczy 0,25 łyżek deserowych
sok z cytryny 1 łyżek stołowych
czosnek 2 ząbki
imbir mielony 0,25 łyżek deserowych
masło 2 łyżek stołowych
pomarańcze 1 sztuk
cytryna 1 sztuk
natka pietruszki, gałązki według uznania
sól według uznania
pieprz według uznania
Wykonanie:
Sok z cytryny wymieszać z solą roztartą z czosnkiem, mielonym imbirem i pieprzem, natrzeć tym schab, owinąć w folię aluminiową i wstawić na 1,5 h do lodówki. Sos sojowy wymieszać z dżemem, sokiem i skórką z pomarańczy oraz posiekanym imbirem. W rondlu rozgrzać masło, włożyć schab, zrumienić na dość silnym ogniu ze wszystkich stron, nakłuć go ostrym nożem w wielu miejscach, polać przygotowanym sosem i dusić na niewielkim ogniu. Miękki schab pokroić na porcje, ułożyć na ogrzanym półmisku, polać sosem, udekorować plasterkami pomarańczy, cytryny i gałązkami natki. Podawać z ryżem na sypko, kluskami francuskimi lub makaronem.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Potrawy z Mięsa
Wielkanoc
Wigilia
Komentarze:
Autor: emcia
Data: 2010-09-11
pychotka :)))
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/5426/Schab-w-pomaranczach