ßßß Cookit - przepis na zupa z cukinii i pora z nutą gruszki

zupa z cukinii i pora z nutą gruszki

nazwa

Wykonanie

Chyba dawno nie jadłam zupy, tak mi się coś widzi....a chciało Nam się czegoś lekkiego, znowu, ale spoko spokooo, wieczorem będzie pizza;p Też jakaś taka lżejsza, ale zawsze...Zupa nie jest przypadkowa, nie wyczyściła lodówki, była zamierzona...Szukałam tylko ciekawego dodatku, nie tam zaraz wyszukanego czy coś, po prostu...nie ziemniaka. Zatem siadłam do tych moich ksiąg kuchennych i tak sobie przeglądałam bez emocji, wpadłam na ciekawy przepis, zebrałam niezbędne składniki, trochę inaczej ją zrobiłam, wiecie,
że ja bez ceregieli.
Zupa jest lekka, pikantna - z nitką chilli, bo cukinia nie oszałamia smakiem, więc trzeba było go nieco podbić, no i gruszka z pieczarkami zrobiła wow, a na dokładkę odrobina orzechów włoskich.
Jak się komuś chce spróbować czego może i nowego, to zachęcam.
Przygotowanie: 30 minut
Koszt: 14 zł
Składniki:
średnia cukinia
2 średnie pory
1 marchewka
1 średnia gruszka
2 orzechy włoskie
1,5 garści pieczarek - malutkich (pierwotnie grzyby)
sól, pieprz cytrynowy, nitki chilli, tymianek,
natka pietruszki
lubczyk ogrodowy suszony - szczypta
bulion warzywny - ok litr
2 łyżki oliwy z oliwek
cienki plasterek masła
Marchewkę obieram ze skóry, ścieram na tarce o dużych oczkach.
Pory oczyszczam, myję, kroję na plastry nie za grube.
Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach.
W garnku rozgrzewam oliwę, po chwili dodaję masło, mieszam, wrzucam pora, posypuję go lubczykiem, mieszam, chwilę podsmażam.
Po kilku minutach dorzucam marchewkę i cukinię, mieszam co jakiś czas nadal smażąc.
Całość podlewam bulionem, nieco ponad poziom warzyw, gotuję do miękkości, czyli jakieś 25 minut.
Jednocześnie na patelni rozgrzewam łyżkę oliwy, wrzucam na nią pokrojoną na kostkę gruszkę ( bez skóry), chwilę smażę, następnie dodaję posiekane pieczarki, cały czas mieszam, doprawiam solą i pieprzem. Na koniec dodaję posiekane orzechy.
Ugotowaną zupę miksuję, ale nie na całkowity krem. Siekam natkę, dodaję do zupy, ewentualnie doprawiam do smaku.
Usmażone wcześniej pieczarki z gruszką dodaję do zupy, raz jeszcze mieszam, podaję na talerz.
Źródło:http://olalallola.blogspot.com/2014/04/zupa-z-cukinii-i-pora-z-nuta-gruszki.html