Wykonanie
Podobno są boskie, genialne...i najlepsiejsze pod słońcem...nie wiem, wiem, że wszyscy je lubią, zajadają się nimi, a zdarza się, że i proszą ładnie o ich przygotowanie...no to robię...bo
czemu nie?W zasadzie są całkiem normalne, bo nic w nich nadzwyczajnego,
mięso,
kapusta,
pieczarki...ale tym razem dodałam też
kapustę pekińską i suszoną
włoszczyznę...Przygotowanie: 1 , 5 godzinyKoszt: 30 złSkładniki:750 g
mięsa indyczego (mielonego)1 kg
kapusty kwaszonej z
marchewką25 dkg
pieczarek3 łyżki suszonej
włoszczyzny1,5
cebuli3 ząbki
czosnkunatka pietruszki1/4
kapusty pekińskiej2-3 łyżki
oliwypieprz czarnysól niskosodowa
kminek - szczypta3 łyżki
przecieru pomidorowegobułka tarta3
jajkaoreganotłuszcz do smażenia200 ml
bulionu500 kg
mąki (składniki te już posiadałam)2
jajka500 ml
mlekaszczypta
soli1/4 szklanki
oliwySkładniki na ciasto mieszam ze sobą bardzo dokładnie, następnie smażę cienkie naleśniki.
Cebulę kroję na drobno i wrzucam na rozgrzaną
oliwę, smażę na wolnym ogniu.Następnie dodaję
mięso, mieszam składniki i razem i nadal podsmażam (najlepiej w głębokiej, dużej patelni lub garnku). Kiedy
mięso lekko się zarumieni ( zwyczajnie zmieni kolor), dodaję
kapustę - najlepiej posiekaną, duszę wszystko razem około 10 minut, po czym dokładam posiekane
pieczarki,
włoszczyznę oraz pokrojoną na drobno
kapustę pekińską,Podlewam wszystko
bulionem, całość duszę na bardzo małym ogniu około 40 minut.W
między czasie dodaję do garnka
kminek. Na sam koniec doprawiam
pieprzem, dodaję posiekaną
natkę pietruszki, wyciśnięty przez praskę
czosnek.
Bułkę tartę przygotowuję sobie w misce, podobnie postępuję z
jajkami, rozkłócam je, doprawiam
solą,
oregano.Na każdy naleśnik nakładam łyżką farsz, zawijam jak tortillę, maczam w
jajku,
potem w
bułce tartej i smażę na złoty kolor z obu stron.Barszczyk będzie ale już w poniedziałek....a
póki co, smacznego;)