ßßß
Składniki:200 g kaszy jaglanej350 g wody30 g liści pokrzywy30 g młodych listków mniszka lekarskiego (bez długiego ogonka)120 g marchewki2 ząbki czosnku25 g kaszy manny lub zmielonych płatków owsianych górskich2 jajka1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej1 łyżeczka soliświeżo mielony pieprz do smaku1 łyżeczka kardamonu50 g oliwy z oliweknadzienie:kilka suszonych pomidorów z zalewy, pokrojonych w paseczkiWykonanie przy pomocy Thermomixa:Odważyć kaszę jaglaną, umieścić na gęstym sitku i wypłukać zimną wodą; przelać wrzątkiem w celu usunięcia ew. goryczki; przełożyć do naczynia, dodać szczyptę soliDodać wodę i gotować 17 min / 90* / obr. 1; przełożyć do innego naczynia i ostudzićListki pokrzywy i mniszka starannie przebrać i wypłukać; osuszyć papierowym ręcznikiem, włożyć do naczynia i posiekać 7-10 s / obr.7Dodać marchewkę i czosnek i rozdrobnić 7 s. / obr.5Dodać resztę składników, wymieszać 20 s / obr. 4 pomagając kopystkąZ masy formować pulpety, do środka wkładać po kilka pasków pomidorów i układać na Varomie posmarowanej oliwąGotować 25 min / Varoma / obr.1Sposób podania:Doskonałe danie bezmięsne :)Można podawać z warzywami gotowanymi na parze i sosem:czosnkowym, pomidorowym lub serowym.Wskazówki:zamiast oliwy z oliwek możemy dodać zalewę z suszonych pomidorów,ząbki czosnku możemy zastąpić 1 łyżką czosnku niedźwiedziego,suszone pomidory możemy zastąpić zielonymi oliwkami lub kawałkami sera fety.Smacznego!