Wykonanie
Witajcie Moi
DrodzyZa oknami pochmurno i deszczowo, przez co nie jeden z nas czuje się ospały, a do tego niższa temperatura pomimo, iż mamy już prawdziwe kalendarzowe lato. Postanowiłem, dlatego ruszyć dzisiaj z pomocom dla Was i przedstawić moją propozycję na pożywny i dostarczający energii obiad.Potrzebne składniki:

Składniki na obiad dla 4 osób
Ryż ze
szpinakiem:1 torebka
brązowego ryżu200g
mrożonego szpinaku1 łyżka
masłapieprzsólmieszanka suszonych przypraw2 łyżki
jogurtu naturalnegoWarzywa zapiekane z
serem:
brokuł2
pomidory4 plastry
żółtego seraoreganosólSznycel z
indyka:4 kawałki sznycla z piersi z
indyka5 łyżek
oliwycurrysproszkowana
słodka paprykasólGotujemy
brązowy ryż w osolonej wodzie, natomiast w drugim garnku różyczki
brokuła.

W tym czasie w rondlu roztapiamy łyżkę
masła i dodajemy
mrożony szpinak, a gdy
szpinak już się rozmrozi doprawiamy i jeszcze chwilę dusimy na
maśle.

Na koniec do
szpinaku dodajemy 2 łyżki
jogurtu naturalnego i zdejmujemy z ognia, następnie możemy dodać do ugotowanego
ryżu i wymieszać całość.Ugotowane różyczki
brokuła i pokrojone
pomidory w ćwiartki układamy w naczyniu żaroodpornym.

Na wierzchu układamy plasterki
żółtego sera i posypujemy
oregano,następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 na około 10 minut.Do miseczki dodajemy 5 łyżek
oliwy,
curry i sproszkowaną
słodką paprykę, po czym mieszamy. Roztłuczone sznycle z piersi z
indyka maczamy z jednej i drugiej strony w marynacie, po czym smażymy na rozgrzanej patelni z powłoką teflonową.

Po kilku minutach smażenia na jednej i drugiej strony sznycle są gotowe. Nakładamy na talerz sznycel,
ryż ze
szpinakiem i warzywa zapiekane z
serem i pozostaje jedynie zjeść obiad, no i oczywiścienie przejmować się obecną pogodą.