ßßß Cookit - przepis na Sznycel z indyka, ryż ze szpinakiem i warzywa zapiekane z serem

Sznycel z indyka, ryż ze szpinakiem i warzywa zapiekane z serem

nazwa

Wykonanie

Witajcie Moi Drodzy
Za oknami pochmurno i deszczowo, przez co nie jeden z nas czuje się ospały, a do tego niższa temperatura pomimo, iż mamy już prawdziwe kalendarzowe lato. Postanowiłem, dlatego ruszyć dzisiaj z pomocom dla Was i przedstawić moją propozycję na pożywny i dostarczający energii obiad.
Potrzebne składniki:
Składniki na obiad dla 4 osób
Ryż ze szpinakiem:
1 torebka brązowego ryżu
200g mrożonego szpinaku
1 łyżka masła
pieprz
sól
mieszanka suszonych przypraw
2 łyżki jogurtu naturalnego
Warzywa zapiekane z serem:
brokuł
2 pomidory
4 plastry żółtego sera
oregano
sól
Sznycel z indyka:
4 kawałki sznycla z piersi z indyka
5 łyżek oliwy
curry
sproszkowana słodka papryka
sól
Gotujemy brązowy ryż w osolonej wodzie, natomiast w drugim garnku różyczki brokuła.
W tym czasie w rondlu roztapiamy łyżkę masła i dodajemy mrożony szpinak, a gdy szpinak już się rozmrozi doprawiamy i jeszcze chwilę dusimy na maśle.
Na koniec do szpinaku dodajemy 2 łyżki jogurtu naturalnego i zdejmujemy z ognia, następnie możemy dodać do ugotowanego ryżu i wymieszać całość.
Ugotowane różyczki brokuła i pokrojone pomidory w ćwiartki układamy w naczyniu żaroodpornym.
Na wierzchu układamy plasterki żółtego sera i posypujemy oregano,
następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 na około 10 minut.
Do miseczki dodajemy 5 łyżek oliwy, curry i sproszkowaną słodką paprykę, po czym mieszamy. Roztłuczone sznycle z piersi z indyka maczamy z jednej i drugiej strony w marynacie, po czym smażymy na rozgrzanej patelni z powłoką teflonową.
Po kilku minutach smażenia na jednej i drugiej strony sznycle są gotowe. Nakładamy na talerz sznycel, ryż ze szpinakiem i warzywa zapiekane z serem i pozostaje jedynie zjeść obiad, no i oczywiście
nie przejmować się obecną pogodą.
Źródło:http://carrotandkitchen.blogspot.com/2015/06/sznycel-z-indyka-ryz-ze-szpinakiem-i.html