ßßß


klopsiki:400 gramów mięsa mielonego (może być wieprzowe, drobiowe lub mieszane)1 jajo2 ząbki czosnku3 łyżki bułki tartejokoło 1/3 szklanki mąki pszennej do obtaczaniaczerwona papryka, pieprz, sól do smakudodatkowo:2 litry bulionu drobiowego4 młode marchewki3 pietruszki2 młode poryewentualnie seler jeśli ktoś lubi5 średnich ziemniaków3 kopiaste łyżki kaszy manny + 1/2 szklanki zimnej wodyliść laurowy2 - 3 kuleczki ziela angielskiegosól, pieprz do smakuulubiona posiekana zieleninaMięso łączymy z jajem, przyprawami, zmiażdżonym czosnkiem, bułką tartą, formujemy małe kuleczki (troszkę większe niż orzech włoski), obtaczamy w mące, wrzucamy do gorącego bulionu z dodatkiem liścia laurowego i ziela, gotujemy około 10 minut.

Po tym czasie wrzucamy pokrojone w kosteczkę marchewki, pietruszki, ziemniaki i selera oraz pokrojone w talarki pory.Całość gotujemy do miękkości warzyw, najlepiej pod przykryciem na niewielkim ogniu (pod koniec możemy uzupełnić ilośc bulionu jeśli nam się mocno wygotował).
Pod koniec kaszę rozprowadzamy w zimnej wodzie, wlewamy do zupy, zagotowujemy przez około 3 - 4 minuty, doprawiamy. Na talerzach posypujemy posiekaną zieleniną.Smacznego :)